Istoric comună

În anul 1828, pe teritoriul actual al comunei apar trei sate: Tichileşti, Frumuşica şi Ciucea (actualul sat Albina). Odata cu infiintarea fostei gospodarii agricole colective, satul Frumusica a disparut si au ramas cele doua sate care se afla si in prezent in component comunei.

Când si cum a luat nastere comuna Tichileşti nu este o problema simplă, data fiind şi lipsa de informaţii certe în acest sens. Astfel, documente întocmite cu peste 200 de ani în urma consemnează pentru prima data existenţa satului Tichileşti pe locul unde se afla şi astăzi. În anul 1783 ofiterul austriac Franz Mihanovici a facut o călătorie, pe Dunăre, din ordinul împaratului Austriei, pentru a întocmi un raport cu caracter militar. În raportul întocmit de acesta se consemnează existenţa satului Tichileşti pe langa Chiscani şi Vărsătura.

O alta marturie a existentei satului Tichilesti este harta Brailei, intocmita in anul 1789 de un grup de ofiteri austrieci care au efectuat un act de spionaj in raiaua Brailei, cand au intocmit si harta respectiva, printre cele 35 de sate cate avea raiaua, figureaza si satul Tichilesti. Harta se pastreaza in biblioteca nationala la Viena, sectia geografica si a fost redata si in documente romanesti.

Totuşi din literatura de specialitate, precum şi din discuţiile cu bătrânii satului apariţia acestei asezări îsi are originile în timpuri mult mai îndelungate, se pare ca de la începutul dominaţiei otomane în anul 1540. În ceea ce priveşte denumirea, se poate spune ca provine de la cuvantul „tochila”, pronuntat literar „topila” şi care inseamna loc îngradit în albia unui râu sau a unei ape stătătoare, unde se pun plante textile la topit.

Ca asezare, comuna a ramas credincioasă locurilor pe care s-a format, fiind situată în partea de est a judeţului Brăila pe malul stâng al Dunării la aproximativ 18 km de reşedinţa judeţului, oraşul Brăila.

Spre sud-vest de Braila, la o departare de 12 km, pe DN 22 Braila – Slobozia, s-a asezat candva satul Ciucea, numit in prezent Albina. Numele nou semnifica trasaturile caracteristice ale populatiei care il locuieste, iar numele vechi ar fi de origine otomana, insemnata in istorie intre anii 1540 – 1828.

Primul document care vorbeste despre satul Ciucea este Catagrafia lui Grigorie Taut de la 1828 si Lucrarea lui Nae Vasilescu “Schite istorice si administrativedin orasul si judetul Braila” 1906 si cuprinde urmatoarele insemnari: “Satul este foarte vechi, nu se stie précis cand a fost infiintat, numele sau fiind de origine turceasca…”.

Text preluat din Strategia de Dezvoltare Locala a comunei Tichilesti pentru perioada 2014-2020

Comments are closed.